Realdania: Länge leve byarna

Nu har Realdania, en förening i Danmark med 165.000 medlemmar, kommit med en läsvärd skrift om utveckling på landsbygd: Länge leve byarna. Skriften beskriver bland annat metoder för att utvärdera styrkorna i civilsamhället, och hur kommun och civilsamhälle kan arbeta tillsammans för en önskvärd och i hög utsträckning användardriven utveckling. Att planera med och inte för medborgarna.

Realdania har tidigare även tagit fram bra material för bogemenskaper. Länkar samlas under https://www.divcity.se/lsvrt

Lästips från Katarina Carlsson, planeringsarkitekt och medverkande i DiverCity AP2 kommunernas processer.

Lästips från Katarina Carlsson, planeringsarkitekt och medverkande i DiverCity AP2 kommunernas processer.

TIP
Utredning: En socialt hållbar bostadsförsörjning

På regeringssammanträde den 7 maj togs beslut om direktiven till utredningen ”En socialt hållbar bostadsförsörjning”.  Utredningen ska se över den ansvarsfördelning för bostadsförsörjningen mellan staten och kommunerna som gällt sen 40-talet.  Vidare ska utredningen analysera hur dagens ”verktygslåda” fungerar för enskilda medborgare med svag ställning på bostadsmarknaden.  Det officiella och automatiskt gällande synsätt på vad som är ”en social bostadspolitik”  brukar vara just detta, med tillägg som ”motverka bostadssegregation”. En större del av texten till direktiven handlar om detta.  Under rubriken ”Kommunala stöd för att skaffa en bostad och villkor som påverkar förstagångsköpare” finns följande punkt med: 

  • Att analysera villkoren för den icke-spekulativa bostadsmarknaden och lämna förslag på hur den delen av bostadsmarknaden kan öka i Sverige

Texten om detta finns på sid. 14 i direktiven. Här står bland annat att “Bankernas, och andra kreditgivares, utlåning till icke-spekulativt byggande kan behöva kompletteras med att det offentliga bidrar med kompetens eller garantier. Ett sådant offentligt deltagande kan spela en roll för att enskilda projekt inom den icke-spekulativa marknaden ska komma till stånd.”

Utredningen ska lämna sitt betänkande senast den 8 november 2021. Karolina Skog (mp), f.d. miljöminister i förra regeringen, numera riksdagsledamot, har utsetts till utredare. 

Se även pressmeddelande från Finansdepartementet.

Text: Ylva Sandström, styrelseledamot i Föreningen för Byggemenskaper

TIP
Bostadsrättsföreningen Villa Mälarhöjden öppen för intresseanmälningar

Den byggande bostadsrättsföreningen Villa Mälarhöjden i Stockholm söker fler medlemmar. Föreningen bildades 2016 och är nu nära byggskede. Intresseanmälningar välkomnas från den 24 maj. En digital infoträff genomfördes den 19 maj, informationsmaterial finns på föreningens webbsida villamälarhöjden.se.

Länk till informationsbroschyr

I den lilla föreningen Villa Mälarhöjden kommer alla bostäder ha egen entré från trädgården. Tomten ligger cirka 200 meter från Mälarhöjdens centrum och tunnelbana.

I den lilla föreningen Villa Mälarhöjden kommer alla bostäder ha egen entré från trädgården. Tomten ligger cirka 200 meter från Mälarhöjdens centrum och tunnelbana.

TIP
Två nya bygg- och bogemenskaper planeras i Kolmården

Vill du flytta till Kolmården?

Kolmårdens Utvecklingsbolag AB (svb) och Kolmårdens Företagsgrupp söker nu medlemmar till byggemenskaper i Krokek och Kvarsebo. Idén är att bilda bogemenskaper främst för äldre men alla intressenter är välkomna. Båda orterna ligger invid vackra Bråvikens strand och "några stenkast" från Kolmårdens Djurpark. Jobbpendling sker smidigt till Linköping, Norrköping, Nyköping och Stockholm med tåg, buss eller via E4. Ett nära samarbete med KTH finns kring hållbara boendemiljöer med färdiga ritningar som kan justeras efter byggemenskapens intresse, behov och ekonomiska möjligheter.

Intresserade kan kontakta Affe Gustafsson för mer information på e-postadress: algstorp@telia.com


Mer information

Utvecklingsarbetet i Kolmården är omfattande och rullar på med bra fart nu. I Kolmårdsnytt Sommaren 2020 presenteras två initiativ: Projektgruppen för flerbostadshus i Kolmården och Kolmårdens Utveckling AB (svb).

Detta är två olika initiativ, men det finns en gemensam nämnare. Projektgruppen för flerbostadshus i Kolmården är ett initiativ som drivs av Kolmårdens Företagsgrupp. Initiativet skall pågå tills slutet av 2021 och har fått till uppgift att ta fram beslutsunderlag som ska kunna göra det möjligt att bygga fler hyreslägenheter i Krokek och Kvarsebo. Underlaget skall vara tillgängligt för flera byggherrar och fastighetsförvaltare, inklusive det kommunala bolaget Hyresbostäder. Projektgruppen har gjort ett avtal med Campus Norrköping på Linköpings Universitetet som under våren genomför en enkät om framtida boende i Kolmården. När arbetet är färdigt stängs projektgruppen ner.

Parallellt har det lokala utvecklingsbolaget Kolmårdens Utveckling AB (svb) bildats. Bolaget skall vara ett affärsmässigt bolag som ägs av de boende i Kolmården. Fram till idag har över 40 kolmårdsbor tecknat aktier i bolaget. Bolaget har bildats därför att på landsbygden behöver de som bor där ibland ta initiativ när ingen annan gör det. Därför har bolaget bildats så att det kan låta uppföra hyreslägenheter och senare driva dessa som en lokal fastighetsägare. Visionen är att bolaget ska kunna uppföra billiga men moderna lägenheter för de som vill lämna sina hus till yngre barnfamiljer som får ekonomiska möjligheter att flytta till Kolmården.

Screenshot 2020-05-11 at 12.12.33.png
Screenshot 2020-05-11 at 12.12.47.png
Screenshot 2020-05-11 at 12.13.01.png

Klipp från Kolmårdsnytt.

TIP
Fyra byggemenskaper har hittills fått startstöd

Ylva Sandström, styrelsemedlem i Föreningen för Byggemenskaper, har tagit kontakt med Boverket för att följa upp det nya startstödet till byggemenskaper som har gått att söka sedan början av 2020. Hur ser läget ut i slutet av april? 

Boverket meddelar att hittills fyra grupper har fått ett positivt beslut på sin ansökan, samt att några ansökningar är under behandling. Budgetramen för Boverkets stöd år 2020 är 3 miljoner kronor. Hittills har 1,4 miljoner kronor tagits i anspråk, vilket innebär att det finns utrymme kvar för fler projekt. Maximalt stödbelopp är 400 000 kr. 

De grupper som hittills har fått beviljat startstöd är:

I statens budget för år 2021 finns på förslag ytterligare 3 miljoner kronor i startstöd till byggemenskaper, men beslutet fattas av Riksdagen sent i höst i samband med behandlingen av budgetpropositionen för år 2021.

TIP
Mikrofonden kan ge kreditgarantier till byggemenskaper

Mikrofonden är en ekonomisk förening som erbjuder kreditgarantier för banklån och förlagsinsatser till kunder inom den sociala ekonomin. Organisationen ägs av sina medlemmar, är regionalt och nationellt organiserad samt ej vinstdrivande. Överskott återinvesteras i verksamheten. Mikrofonden är även en möjlighet för offentlig sektor att investera i social ekonomi, exempelvis idédrivet lokalt byggande.

Läs mer om Mikrofonden i detta informationsmaterial.

TIP
Digital bokrelease: De byggde gemenskap
webinarium.png

WEBINARIUM BOKRELEASE “De byggde gemenskap”

I ”De byggde gemenskap” beskriver arkitekt Helena Westholm tio bygg- och bogemenskaper som kommit till i Sverige under de senaste femton åren. Helena Westholm har besökt projekten, intervjuat de inblandade och beskriver i boken boendekvaliteter, planeringsprocesser och den gemenskap som vuxit fram mellan de boende.

För att ansluta till webinariet går du in på följande länk: https://zoom.us/j/98606777602

Bokreleasen sänds ”live”. Helena och boende/genomförare i projekten som beskrivs i boken berättar om sina erfarenheter. Du ges också tillfälle att ställa frågor och ge kommentarer.

Välkomna!

Helena Westholm - ferrum arkitekter, Föreningen för byggemenskaper och Coompanion Göteborgsregionen

Köp boken här

TIP
Markanvisningstävling för byggemenskap i Simrishamn

Drömmer du om att forma en boendemiljö på Österlen? Nu finns chansen! Starta en grupp och lämna in ett bidrag i denna tävling, där det vinnande förslaget erbjuds att köpa mark av Simrishamns kommun.

“Välkommen till Österlen och kv. Joneberg i Simrishamn! Simrishamns kommun bjuder in till en markanvisningstävling för uppförande av bostäder inom del av kvarteret Joneberg, närmare bestämt fastigheten Joneberg 3, inne i Simrishamns tätort.

Kvarteret Joneberg finns centralt beläget i Simrishamn ett stenkast från havet, nära förskola, skola och kollektivtrafik, i den nordvästra delen av Österlens huvudstad med utsikt över Tommarpsdalen. Området har stegvis omvandlats de senaste åren och nu är det dags för den sista delen med attraktiv, småskalig bebyggelse.

Syftet med tävlingen är att ge olika intressenter möjlighet att lämna in projektidéer för markområdet. Simrishamns kommun kommer att utvärdera inlämnade förslag utifrån de i anvisningarna uppräknade, och beskrivna, bedömningsgrunderna. Kommunen välkomnar byggemenskaper att vara med i tävlingen. Målet är en god gestaltning som tillför något till platsen.

Enligt Simrishamns kommuns riktlinjer för markanvisning ska kommunens mark säljas till marknadsvärde. Joneberg 3 är värderad till 1 400 000 kr. Kommunen avser att anvisa marken och teckna genomförandeavtal, som syftar till att överlåta fastigheten med äganderätt till vinnaren.

Tävlingsbidrag ska lämnas in till Simrishamns kommun enligt anvisningarna i denna inbjudan. Tävlingsbidrag ska vara Simrishamns kommun tillhanda senast 3 augusti 2020.”

Utvärderingen sker utifrån de krav och önskemål som framgår av tävlingsprogrammet, särskilt:

  • A. Byggemenskap: Ja/Nej

  • B. Bebyggelsens utformning och samordning med närliggande bebyggelse

  • C. Intressentens projektidé som helhet: bidrag till platsen, inriktning, nytänkande, genomförbarheten

  • D.Parkeringslösning för bil- och cykeluppställning.

    Varje kriterium bedöms utifrån en skala på 1–5. Om tävlingsdeltagaren är en byggemenskap, och anger det, bedöms kriterium A ha uppfyllt kraven för betyg 5. Om tävlingsdeltagaren inte är en byggemenskap ger kriterium A i stället betyget 1.

Läs mer i inbjudan och på Simrishamns kommuns hemsida.

Intresserad? Anmäl dig till en digital informationsträff där vi berättar om hur processen för en byggemenskap kan se ut, förutsättningar för att bygga på platsen samt tid för frågor och idéutbyte. Infoträffen anordnas av Alexandra Jansson, styrelsemedlem i Föreningen för Byggemenskaper och projektledare för byggemenskapen Baskedal på Österlen, och Karin Kjellson, styrelsemedlem i Föreningen för Byggemenskaper och arkitekt på TIP.

Simrishamn.png
Joneberg.png


TIP
Filmer från Form Follows Finance
Form Follows Finance.png

Som en del av arbetet i Divercity AP3 Juridik & Finansiering arrangerade KTH konferensen Form Follows Finance i november 2019. Nu finns presentationer med Jan Rydén (KTH), Helena Bjarnegård (Boverket), Sophie Nachemson-Ekwall, Levente Polyak, Yves Chantereau (Equator), Benedikt Altrogge (GLS Bank), Kristoffer Lüthi (Ekobanken), Jan Svensson (Mikrofonden) samt en avslutande paneldiskussion tillgängliga digitalt. Ta del av filmerna här.

TIP
Klartecken för Lunds första byggemenskap

Pressmeddelande från Lunds kommun:

Lund kan få en helt ny bostadsform. Den 15 april gav tekniska nämnden klartecken för markanvisning till en byggemenskap i Brunnshög. 

I nordöstra Lund byggs Brunnshög. Här ska uppemot 40 000 människor bo och arbeta när stadsdelen står klar. I stadsdelen ska kontor och bostäder samsas om ytan och en brokig skara av bostadsrätter, hyresrätter och äganderätter stå sida vid sida. Nu tillkommer ytterligare en boendeform till stadsdelen: en byggemenskap.

I en byggemenskap går de framtida boende samman och utvecklar själva sitt bostadshus – från första skiss till inflyttning. Det innebär att medlemmarna får nya sätt att påverka sitt boende, samtidigt som den vinstmarginal projektutvecklaren normalt har kan tillfalla de boende – antingen i form av lägre pris för bostadsrätten, högre kvalitet på material eller att den boende får större yta på sin lägenhet.

Tidigare etableringsförsök för byggemenskaper har gjorts i Lund, då initierat av kommunen, utan att projekten färdigställs. Nu har i stället initiativet kommit från en erfaren byggprojektledare, Dennis Kerkhof, som har genomfört många stora byggprojekt och kommer att arbeta med byggemenskapen som projektlots.

– För fem år sedan flyttade jag till Sverige. Då upptäckte jag att byggemenskaper knappt existerar här, till skillnad mot hur det ser ut i Nederländerna, landet jag flyttade från. Byggemenskap som boendeform är något jag brinner starkt för och vill föra in till Sverige – för att fler ska uppleva fördelarna med att ha stort inflytande över sitt eget boende, att man kan få bättre kvalitet till samma peng, säger Dennis Kerkhof, initiativtagare till Byggemenskap Lund.

Byggrätten, som heter Skymningen 6, är placerad precis invid spårvägshållplatsen Solbjer, med stadsdelsparken Nobelparken – som just nu anläggs – några kvarter bort. Cirka 20 lägenheter beräknas kunna byggas i byggemenskapen, men detta kan ändras beroende på hur medlemmarna utformar sina lägenheter.

– Byggemenskaper är än så länge ovanliga i Sverige, men särskilt populära i Tyskland och Österrike. Gemenskaperna ger stort utrymme åt variation och förnyelse, när personer med olika krav och erfarenhet själva organiserar sitt framtida boende. Brunnshög är en bra stadsmiljö för att utveckla bostadsformer med stark social sammanhållning, säger Jan Annerstedt (FNL), ordförande i tekniska nämnden.

Kommunfullmäktige har beslutat att markförsäljning av kommunens mark ska ske till marknadsmässiga priser. Köpeskillingen för byggrätten blir därför cirka 9 900 000 kronor.

För mer information, kontakta:
Dennis Kerkhof
Initiativtagare, Byggemenskap Lund
dennis@uenik.se
079-347 90 59

Jan Annerstedt (FNL)
Ordförande, tekniska nämnden
jan.annerstedt@lund.se
046-359 70 19

Lund.png
TIP
Lägesrapport från AP2 kommunal process

Arbetspaket 2 i Divercity handlar om kommunala processer. Ansvarig för AP2 är Tinna Harling. Styrgruppen består av Tinna Harling, Katarina Carlsson, Josephine Nellerup, Karin Ahlzén och Joel Berring. 

Några av de pågående delmålen är:

  • ​​Testa markanvisning och detaljplan för byggemenskaper i stadsutvecklingsområden; genomförda pilot-markanvisningar till byggemenskaper (min 4 stk) samt “färdiga detaljplaner” som möjliggör byggemenskaper (min 2 stk). Pågående i deltagande kommuner.

  • Förslag på förändringar; säkerställa att markanvisningspolicys kan möjliggöra byggemenskaper

  • Att antal kommuner som aktivt arbetar för att stötta byggemenskaper ökar

  • Att markanvisningar till byggemenskaper ökar

Uppnådda delmål:

  • ​​Test och utveckling av Processbild med sju deltagande kommuner

  • ​​Identifiera möjligheter och hinder i kommunala policys

  • Utveckla kommuners rutiner, processer och policy i arbete med byggemenskaper

  • ​​Spridning av processbeskrivning till fler kommuner, bl a Svenljunga, Vingåker, Näsum, Ludvika

Aktiviteter som planeras under 2020 är bland annat:

  • Workshop med Orust kommun samt uppföljande möte

  • Sammanställning av genomförda workshops i sju kommuner

  • Utarbeta Kunskapspaket som ska erbjudas kommuner i hela landet

  • Möten och workshops med kommuner intresserade av byggemenskaper

  • Fördjupning av Processbild som visar byggruppers och kommuners process från idé till färdig byggnad 

  • Digitalisering av Processbilden (del av arbete med ny portal) 

  • Presentation av Kunskapspaket, Divercity projektkonferens 17 september 2020

  • Justering av Kunskapspaket, september 2020

  • Remissrunda av Kunskapspaket, september 2020

  • Lansering av Kunskapspaket, Divercity slutseminarium 12 november 2020

Bjud in Divercity till din kommun. Hur kan byggemenskaper bidra till bostadsförsörjning och platsutveckling i er kommun? Välkomna att kontakta Tinna Harling för mer information. Telefon 0736 56 11 92, tinna.harling@rodarkitektur.se.

Ta del av projektresultat. Kommuntjänstemän, politiker och andra med intresse av samhällsbyggande och bostadsförsörjning välkomnas att ta del av projektresultat från Arbetspaket 2 kommunal process utan kostnad. Anmäl intresse genom att skicka ett mail till karin@theoryintopractice.se.

TIP
Uppsala: Tillämpar tomträtt för att möjliggöra byggemenskaper

markanvisningsavtal med Byggemenskapen Gården i Rosendal – ett intressant exempel på hur tomträtt kan användas temporärt för att möjliggöra byggemenskaper.

Uppsala kommun KSN-2017-1226

Beslut

Kommunstyrelsen beslutar 1. att godkänna upprättat förslag till markanvisningsavtal med byggemenskapen Gården avseende fastigheten Kåbo 83:1 enligt ärendets bilaga 1, samt 2. att i markanvisningsavtalet ange att upplåtelseformen tomträtt ska tillämpas. 3. att uppdra till mark- och exploateringsutskottet att på ett systematiskt sätt utreda förutsättningarna att jobba med tomträtt.

Sammanfattning

Kommunstyrelsen har ett uppdrag i Mål och budget 2020 att genom att stödja arbetet med bygg- och bogemenskaper möjliggöra för fler att kunna påverka och engagera sig i sitt boende tillsammans med andra. I detta ärende föreslås en markanvisning till byggemenskapen Gården i Rosendal. En förutsättning för att möjliggöra byggemenskapen Gårdens projekt är att fastigheten upplåtes med tomträtt. Skälet till det är att finansieringen i ett tidigt skede är svår att genomföra då medlemmarna i byggemenskapen vid tillträdestillfället har sitt kapital bundet i sina nuvarande bostäder. Kommunfullmäktige beslutade 17 september 2018 § 178 att anta riktlinjer för markanvisningar som gör gällande att Uppsala kommun tillämpar som regel inte tomträttsupplåtelser. I syfte att möjliggöra byggemenskapen projekt förestås att tomträtt ska tillämpas i detta fall.

TIP
Ödeshögs kommun ska främja bygg- och bogemenskaper

Bostadsförsörjning är en viktig del i kommunens strategiska planeringsarbete. Det är kommunen som sätter ramarna och ger marknaden de förutsättningar som behövs för att möjliggöra byggnation av bostäder i kommunen. I Sverige har kommunerna planmonopol, vilket innebär att det är kommunerna som beslutar om hur mark ska få användas och bebyggas. Genom tydlig och välgrundad planering från kommunen ökas förutsättningarna till en smidigare byggprocess och chanserna blir större att fler bostadsbyggnationer blir genomförda.

Bostadsförsörjningsprogrammet är ett kommunövergripande strategiskt styrdokument och är vägledande vid kommunens planeringsarbete och vid planläggning. Ödeshögs kommun har tagit fram ett mål om att minst 100 nya bostäder ska skapas i kommunen mellan åren 2019-2022. En av elva insatser för att nå målet är att främja bygg- och bogemenskaper.

I Bostadsförsörjningsprogrammet skriver Ödeshögs kommun: En byggemenskap är en grupp människor som utifrån sina egna ambitioner tillsammans planerar, låter bygga och senare använder en byggnad. Bogemenskap är ett samlingsnamn för boendeformer som präglas av utökade möjligheter till samvaro och gemenskap i vardagen, grannar emellan. Exempelvis kollektivhus och ekobyar. Kommunen ställer sig positiva till bygg- och bogemenskaper då det krävs olika bostadsformer för att nå bostadsmålet. Vid en byggemenskap finns även inget avkastningskrav från en extern aktör vilket kan möjliggöra byggnation där kommersiella byggaktörer inte är beredda att satsa på bostadsprojekt. Idag finns det inga bygg- eller bogemenskaper i Ödeshögs kommun. 

Länk till Ödeshögs Bostadsförsörjningsprogram.

Ett bra underlag för kommuners arbete är Boverkets RAPPORT 2018:32 Byggemenskaper som en del i bostadsförsörjningen.

TIP
De byggde gemenskap

I boken De byggde gemenskap beskriver arkitekt Helena Westholm tio bogemenskaper som kommit till i Sverige under de senaste femton åren.

De tio exemplen visar att det är möjligt för människor att gå samman och planera och bygga bostadshus med utökade möjligheter till gemenskap i vardagen, antingen i egen regi som byggemenskap eller i samarbete med ett bostadsbolag. Fördelarna är många. Husen har en hög kvalitet, är bra ur miljösynpunkt och hyror och avgifter är ofta lägre än snittet på bostadsmarknaden.

Exemplen är en rik källa att ösa ur för alla intresserade av vad ett bra boende kan vara. Den kan ge inspiration till politiker och planerare som letar efter förnyelse och engagemang. Alla som vill vara med och genomföra en bogemenskap någonstans i Sverige, kan finna råd och tips från de grupper som redan har gått i mål.

Helena Westholms arbete har delfinansierats av Divercity-projektet och Chalmers CBA. Det är väldigt glädjande att boken nu finns ute! Boken går att beställa via Svensk Byggtjänst.

TIP
Nya filmer publicerade

Missade du Coompanions rådgivarutbildning om kooperativ hyresrätt, bostadsrätt och byggemenskaper den 6 februari? Då finns materialet att ta del av på video under Publikationer & Media, där hittar du 5 olika filmsekvenser:

  • Introduktion om bygg och bogemenskaper

  • Kooperativa hyresrätter

  • Rådgivning till byggemenskaper om kooperativ hyresrätt

  • Bostadsrättsföreningen som byggemenskap

  • Andra associations- och upplåtelseformer

TIP
Halvdag om byggemenskaper
byggabo.png

Bostadsbrist är idag ett faktum på många platser och idag söker vi nya sätt att bygga och bo. Hur bygger vi hållbart både ur ett socialt och miljömässigt perspektiv? Kan vi göra det tillsammans?

Välkommen till en halvdagskonferens kring att bygga och bo gemensamt!

Arrangör: Coompanion Stockholmsregionen 

När? 24 april kl 13.00 – 17.00
Var? Lokal Havet, Campus Roslagen, Norrtälje

Mer information kommer under mars!

TIP
Fullsatt på bokrelease

De byggde gemenskap beskriver arkitekt Helena Westholm tio bogemenskaper som kommit till i Sverige under de senaste femton åren. Den 26 februari var det bokrelease på Litteraturhuset i Göteborg, och det blev en lyckad kväll. 

- Så inspirerande samtal i soffan med bland annat personer som drivit ”Under samma tak” och Hogslätts vänförening i Gerlesborg, berättar Tinna Harling. Himla härlig kväll med många bra personer på plats! Många äldre, men också många unga!

Helena Westholm har besökt projekten och intervjuat de inblandade och beskriver i boken boendekvaliteter, planeringsprocesser och den gemenskap som vuxit fram mellan de boende. Arbetet har delfinansierats av CBA och Divercity.

Resultatet är en rik källa att ösa ur för alla intresserade av vad ett bra boende kan vara. Den kan ge inspiration till politiker och planerare som letar efter förnyelse och engagemang. Alla som vill vara med och genomföra en bogemenskap någonstans i Sverige, kan finna råd och tips från de grupper som redan har gått i mål. 

En tidigare presentation av Helena Westholm finns att ta del av på www.socialtbyggande.se. Den 20 mars kommer Helena Westholm presentera boken i Stockholm (se Kalendarium).

bokrelease.jpg
Foto: Tinna Harling

Foto: Tinna Harling







TIP
Examensuppsats om byggemenskaper

Hej! 

Vi heter Margareta Bergmark och Klara Nordell. Vi läser vårt femte och sista år på lantmäteriutbildningen på Lunds Tekniska Högskola, där vi för närvarande skriver vår examensuppsats. Vi har valt att fokusera på organisationsformen byggemenskaper som vi tycker är ett mycket intressant inslag i den svenska bostadsutvecklingen. Våra övergripande mål är att se till hur byggemenskaper fungerar på kommunal nivå med tyngdpunkt i de tidiga skedena. Utifrån genomförda projekt i Sverige kommer vi att undersöka hur kommuner kan arbeta strategiskt för att det ska finnas förutsättningar för etablering av byggemenskaper. Hittills har vi bland annat förstått att den kommunala mark- och exploateringsprocessen samt den kommunala markpolitiken utgör en viktig grund för vilka möjligheter det finns för genomförandet av byggemenskaper. Förhoppningsvis kommer vi kunna utgå från en fallstudie i Orust kommun där det numera finns ett politiskt intresse om att verka för att byggemenskaper som ett komplement till bostadsförsörjningen där. Mycket spännande!

Text: Margareta Bergmark och Klara Nordell.

Karta över Orust. Orust kommun är en av de deltagande kommunerna i Divercity.

Karta över Orust. Orust kommun är en av de deltagande kommunerna i Divercity.

TIP
Första startbidragen utbetalda

Från årsskiftet finns det möjlighet för byggemenskaper att söka ett statligt stöd för kostnader i de initiala skedet.

– Det var roligt att se att ett par byggemenskaper låg i startgroparna och kunde lämna in en ansökan direkt. De har redan fått sin ansökan beviljad och stödet utbetalt. Ytterligare två ansökningar har kommit in och någon till har hör av sig till oss, säger Ulrika Hägred på Boverket.

Stöd till byggemenskaper kan lämnas om en byggemenskap är organiserad i en ekonomisk förening där minst sex medlemmar har satsat 10 000 kronor var. Som ekonomisk förening räknas även bostadsrättsförening och kooperativ hyresrättsförening. Det måste dessutom vara klart att kommunen medger att flerbostadshuset får byggas på den tilltänkta tomten. Byggemenskaper kan söka startbidrag på högst 400 000 kronor. Det aktuella anslaget för 2020 är 3 miljoner kronor.

Läs mer hos Boverket

Länk till ansökningsblankett

Organisationen Coompanion som är en av projektparterna i Divercity ger kostnadsfri rådgivning vid start av ekonomisk förening, läs mer här.

TIP