AP2: Workshop II om byggemenskaper med projektkommunerna i DiverCity

Torsdag den 21 november höll AP2 en workshop med personer från Stockholm, Uppsala och Malmö på temat kommunernas processer. 
Workshopen hölls i Tekniska Nämndhuset, Stockholm. Fokus Skärholmen som är Stockholms stads projektpart i Divercity, ser stor potential i byggemenskaper som en del av utvecklingen av Skärholmen. Viktigt är att se och lyfta fram alla de sociala och platsspecifika mervärden som genereras både för stadsdelen och för byggruppen. 
Fokus och huvudsaklig frågeställning under workshopen var UTMANINGAR? Arbetet handlade om att gemensamt formulera problemställningar samt komma med förslag till lösningar och konkreta åtgärder. En stor utmaning ligger bland annat i att lägga kommunala resurser till att  stötta specifika grupper med planering och genomförande, samtidigt som trycket och efterfrågan på bostäder generellt är högt i de tre städerna.

Nästa ”kommun-workshop” blir med Orust kommun den 20 januari. Därefter sammanställs allt material och ett ”kunskaps-paket” som riktar sig till alla kommuner i Sverige kan ta form.

Text och bild: Katarina Carlsson

IMG_20191121_144152.jpg
IMG_20191121_144004.jpg
IMG_20191121_154738.jpg
TIP
Startbidrag för byggemenskaper

Pressmeddelande från Finansdepartementet

Boendeformen byggemenskaper ges möjlighet att söka startbidrag

Publicerad 07 november 2019

Möjligheterna att utveckla bostäder som passar för olika typer av hushåll ska öka. Regeringen aviserade i budgeten för 2020 att det ska bli möjligt för så kallade byggemenskaper att söka startbidrag och i dag tog regeringen beslut om en sådan stödförordning.

Boendeformen byggemenskaper, där människor planerar och bygger bostäder tillsammans, är i dag förhållandevis ovanlig. 

-  Genom stödet fyller vi två syften. Dels hjälper vi de byggemenskaper som redan är på gång att nå sitt mål att bygga nya hem tillsammans, dels ökar vi kunskapen om byggemenskaper hos samhällsaktörerna, säger bostadsminister Per Bolund.

Regeringen planerar att avsätta tre miljoner kronor till stödet för byggemenskaper under 2020. Stödet kommer att administreras av Boverket och byggemenskaper kommer att kunna söka startbidrag på högst 400 000 kronor. För att få ta del av det måste byggemenskapen vara organiserad i en ekonomisk förening där minst sex medlemmar har satsat 10 000 kronor var, och det måste vara klart att kommunen medger att huset får byggas på den tilltänkta tomten.

Förordningen finns publicerad i Svensk författningssamling. Förordningen träder i kraft den 1 januari 2020. Till den 1 januari ska Boverket ha tagit fram en blankett som då kan laddas ner från Boverkets webbplats – Bidrag och garantier.

TIP
AP2: Workshop med Knivsta och Gotland

Tisdag den 5 november höll AP2 en workshop med personer från Knivsta och Gotland på temat kommunernas processer. Workshopen hölls på Arkitekturskolan i Stockholm och vi var totalt 14 personer som deltog.

Syftet med workshopen var att samla olika professioner och perspektiv för att öka förståelsen för vad byggemenskaper är och kan. 

Fokus och huvudsaklig frågeställning var UTMANINGAR? Arbetet handlade om att gemensamt formulera problemställningar samt komma med förslag till lösningar och konkreta åtgärder.  

Dagen präglades av en hög närvaro och energi – intrycket är att deltagarna hade ett stort utbyte av att träffas och diskutera frågorna, på tvärs av uppdrag och kommungränser.

 Nästa ”kommun-workshop” blir med Uppsala, Göteborg, Stockholm och Malmö den 21 november i Tekniska nämndhuset, Stockholms stad.

Text och bild: Katarina Carlsson

IMG_20191105_113447.jpg
IMG_20191105_135931.jpg
TIP
Presentationer från konferensen Socialt byggande 2019

Socialt byggande 2019. Ta del av inspelade presentationer och pdf exempelvis Lars Straeter, Dipl. Ing, Conplan: Creating houses with people; experiences from Baugemeinschaften in cities and countryside in Germany. Ola Nylander, Centrum för Boendets Arkitektur, Chalmers: Sociala byggrörelser i historiskt perspektiv. Paula Oksanen och Gunilla Larsson, Vänboendet Hogslätt, Gerlesborg: Vi byggde ett lägenhetshus för tolv kvinnor på landsbygden, det blev en succé. Julia Hartmann, Housing commissioner Tübingen: Hur blev Tübingen det sociala byggandets huvudstad – och kan det ”omöjliga” bli lika möjligt på andra håll? Seminarie 1: Byggemenskaper – att beställa och finansiera hus tillsammans.

TIP
Finansieringstips: Mikrofonden Sverige

Mikrofonden är en av Sveriges större sociala investerare. Byggemenskaper, gärna i tidig fas, välkomnas att söka finansiering och garantier meddelar Jan Svensson, som är ordförande för Mikrofonden Sverige: “Finansiering är en av utmaningarna i att planera en byggemenskap. Särskilt de tidiga faserna innan Boverket går in. Mikrofonden ställer ut garantier mot banker och avlastar borgensbördan på individer i byggemenskaper. Ta kontakt med er regionala Mikrofond för mer information om villkor och ansökan. De kan också förmedla rådgivning via regionala Coompanionkontor och kontakter med de banker som är medlemmar i Mikrofonden.”

Infoblad Mikrofonden Sverige

Mikrofonden.se

TIP
AP2: Rapport från Malmö

Onsdagen den 23 oktober träffade Katarina Carlsson och Tinna Harling från Divercity representanter från Malmö stad som arbetar med stadsutveckling i Nyhamnen i Malmö. De träffades i hamnen i projektkontoret i svävarterminalen för att prata om hur byggemenskaper skulle kunna vara ett verktyg för samhällsutveckling i den nya stadsdel som planeras med bland annat 8 000 nya bostäder, ännu fler nya arbetsplatser, skolor, förskolor samt platser för testytor för nya idéer och parker, kultur, handel och idrott. Nyhamnen är mycket strategiskt beläget i centrala Malmö och stora delar av marken ägs idag av kommunen. För att kunna arbeta med byggemenskaper var gruppen överens om att ett flertal personer måste vara intresserade av att genomföra projekt och en satsning bör isåfall ske på kommunikation och en kö bör skapas. I kommunikationen bör befintliga byggemenskaper lyftas upp och de verktyg som kommunen redan idag använder nyttjas. Ett sådant verktyg som redan används idag i Malmö stad är tomträtt. Text: Tinna Harling

Platsbesök för att diskutera stadsutveckling i Malmö. Från vänster: Katarina Karlsson, Josephine Nellerup, Tinna Harling.

Platsbesök för att diskutera stadsutveckling i Malmö. Från vänster: Katarina Karlsson, Josephine Nellerup, Tinna Harling.

TIP
AP2: Byggemenskaper och bättre boende i Vingåker

Byggemenskaper och bättre boende i Vingåker

Vingåkers kommun är en av de kommuner Divercity samarbetar med. Kommunen har ca 9000 invånare, dvs en av landets alla mindre kommuner. Det finns behov av nya bostäder av olika slag men förutsättningarna för att kunna nyproducera är ofta rätt knepiga. I Vingåkers byar pågår diskussioner om andra bostäder och boendeformer och hur detta ska kunna realiseras. Därför arrangerade kommunen en träff den 14 oktober tillsammans med Tinna Harling och Katarina Carlsson från Föreningen för Byggemenskaper. Sara Sjökvist är landsbygdsutvecklare vid kommunen och hon höll ihop arrangemanget. Tinna och Katarina arbetar i projektet Divercity med att underlätta för kommuner att arbeta med byggemenskaper. Kerstin Kärnekull medverkade från föreningen Kollektivhus Nu och gav många inspirerande exempel på olika bygg-och bogemenskaper, både i Sverige och några från Europa. 25 personer deltog, de fick också workshoppa, och kom med förslag på vad staten, näringslivet, kommunen och de själva kunde göra för att leda utvecklingen framåt. Träffen ägde rum på Vingåkers Folkets Park, som har stora och bra lokaler för olika evenemang, t.ex. en Oktoberfest under helgerna. Det bryggs lokalt öl som säljs då.

Vad händer då för att realisera att det kommer att byggas på olika sätt? Sara Sjökvists beskriver vad som händer på en annan träff den 28 oktober,  i idrottshallen i byn Österåker: ”Intresset för att få till bostadsbyggande på flera av småorterna i Vingåkersbygden (i dagsläget Högsjö, Läppe och Österåker) är stort. Det finns grupper som engagerat jobbar för att få till byggnation främst i form av hyresrätter som kombineras med service, gemensamma utrymmen och trädgårdar. Idéerna är många, kreativa och konkreta. Den 28 oktober bjuder Vingåkers kommun och lokalt engagerade bostadsutvecklingsgrupper in företagare inom bygg- och bostadsbranschen till en träff. Då visar de upp vad de har för önskemål kring bostäder på orterna och kommunen är på plats för att prata om hur kommunen kan vara möjliggörare för att få igång den efterfrågade byggnationen”.

Text: Ylva Sandström

Träffen i Vingåker samlade 25 lokalbor. Bild: Ylva Sandström

Träffen i Vingåker samlade 25 lokalbor. Bild: Ylva Sandström

TIP
Träff för aktiva byggrupper i Malmö

En ny träff för aktiva byggemenskaper i Sverige planeras, denna gång i Malmö. Träffen var först tänkt att hållas i november, men kommer flyttas till januari. Uppdaterad information om evenemanget kommer inom kort under Kalendarium.

TIP
Bygg hållbara samhällen med plats för alla!

KONFERENS

Konferensen vänder sig till dig som ansvarar för plan- bygg- och bostadsfrågor på övergripande kommunal nivå, på länsstyrelse eller i privat sektor, politiker, näringsliv, byggföretag, bostadsföretag men också till dig som på olika sätt arbetar med eller påverkar samhällsbyggnadssektorn.

PROGRAMPUNKT: SOCIALT INKLUDERANDE PROJEKTFORMER FÖR BOSTADSBYGGANDE

Om byggemenskaper och andra inkluderande projektformer, som nya sätt att bidra till ett ur alla aspekter hållbart samhällsbyggande. Vad innebär byggemenskaper? Hur kan människor bygga själv – tillsammans med andra? Vilken roll kan sådana projektformer spela i bostadsförsörjningen?

Ulrika Hägred, expert Boverket och Tinna Harling, projektledare Egnahemsfabriken

Datum: 21 november

Plats: Clarion Hotel Sign, Stockholm

Arrangör: Boverket

Anmälan och mer information via Boverkets hemsida

TIP
Bo bättre - byggemenskaper och bättre boende i Vingåker

Bo bättre - byggemenskaper och bättre boende i Vingåker

Måndag 14 oktober kl 14-18

Är du nyfiken på andra sätt att bo än de vanliga? Vill du engagera dig i ditt boende för att få bättre kvalitet och högre trivsel?
Vill du tillsammans med andra utforma ditt boende efter egna behov och önskemål? Vill du höra om Vingåkersbygdens utvecklingsplaner?

Kom då till en träff om Byggemenskaper och bättre boende i Vingåker den 14 oktober 2019 kl. 14:00-18:00, som arrangeras av Föreningen för Byggemenskaper & projektet Divercity tillsammans med Vingåkers kommun.

OBS!
Anmälan görs till Sara Sjöqvist senast 8 oktober.
Telefon: 073-980 60 73
E-post: sara.sjoqvist@vingaker.se

Program:

• Vingåkers kommun, Sara Sjöqvist, hälsar välkommen (5 min)
• Information från kommunens planarkitekt, Diana Soldagg, om planfrågor och hur de påverkar byggprojekt (10 min)
• Andra sätt att bo - inspiration från när och fjärran, inspirationsföreläsning av Kerstin Kärnekull (30 min)
• Fika (ca 20 min)
• Byggemenskaper - vad är det och vad är poängen? Tinna Harling och Katarina Carlsson, arkitekter och ledamöter i Föreningen för byggemenskaper, förklarar och inspirerar. (20 min)
• Vad kan projektet Divercity göra för att bidra till mångfald i stads- och landsbygdsutvecklingen? (10 min)
• Utbyte av kunskap, erfarenheter och idéer – hur kan vi skapa förutsättningar i Vingåkersbygden för byggemenskaper utifrån platsens förutsättningar och behov? Workshopen leds av Tinna Harling & Katarina Carlsson.

TIP
Ses vi på konferensen Socialt Byggande?
socialt_byggande_delningsbild-4-vem-kan-bygga-husen.jpg

De senaste åren syns allt fler initiativ kring att utveckla, bygga och förvalta bostäder och andra hus genom social samverkan – genom att människor går samman och hjälps åt att få hus byggda. ”Socialt Byggande och modernt självbyggeri – inkluderande projektformer i bostadsbyggandet”, den första nationella konferensen om socialt byggande och modernt självbyggeri syftar till att samla dessa initiativ och den växande rörelse kring socialt drivna byggmetoder.

Konferensen i Göteborg 19-20 september rymmer ett 60-tal programpunkter, paneldiskussioner och presentationer av såväl nya initiativ som genomförda projekt. Bakom arrangemanget står en ovanlig och bred konstellation av offentliga, privata och ideella aktörer engagerade i bostadsfrågor, folkrörelser samt akademi.

– De flesta kommuner rapporterar att det är brist på bostäder. Samtidigt saknar stora grupper av bostadssökande möjligheter att överhuvudtaget efterfråga de bostäder som produceras. Det behöver kunna byggas bostäder även på de marknader där investeringsviljan är svag och finansieringsmöjligheterna begränsade. Genom att öppna för inkluderande projektformer så kan förutsättningarna ändras. Då kan initiativ från civilsamhället, samverkan mellan lokala krafter och ett aktivt deltagande från hushållen göra skillnad, säger Kajsa Crona, professor Chalmers, aktuell med rapporten ”Att bygga billigt är dyrt”.

Byggemenskaper, tillsammansbyggande och bogemenskaper är alla yttringar av samma sociala strävan. Det är ett nygammalt sätt att bygga och bo på som rymmer potential att stärka delaktighet och gemenskap, skapa ekonomiska och fysiska värden och att möjliggöra för fler grupper att få bostad, även på platser där detta saknas idag.

Konferensen Socialt Byggande och modernt självbyggeri tar fasta på både nya och gamla former för socialt drivna byggprocesser.

Många av projektparterna i DiverCity kommer finnas på plats på konferensen. Vi kommer även dokumentera innehållet för att kunna sprida till er som inte har möjlighet att närvara.

TIP