Byggstart för byggemenskapen Lyckan
Intresseorganisationen Yimby i Göteborg uppmärksammar att byggemenskapen Lyckan i centrala Göteborg har byggstartat!
Läs mer om gruppen i “De bygger sin egen gemenskap” Fastighetstidningen 24 april 2018:
“Alla familjerna i Lyckan ser sig först och främst som stadsmänniskor. Ingen lockas av radhusidyllen i förorten och det dagspendlande och bilberoende som det kan medföra. Gemenskapen vill därför att tre ledord ska genomsyra hela projektet: centralt, barnvänligt och hållbart. Tre ord som annars är svåra att kombinera till ett, för unga personer, överkomligt pris.
– Vi tror att totalkalkylen kommer att bli lägre än om vi hade köpt lägenheter av liknande storlek i samma område. Men vi tar ju också en risk som byggherre och vi är väl medvetna om att saker kan bli dyrare än man planerar när man har så stor frihet, menar Torbjörn Svensson som är med i gemenskapen tillsammans med sin fru Sofie och tvååriga son Wilhelm.
Man hoppas också att gemenskapen ska bidra till ett mer socialt utbyte.
– Vi har ju en tanke om att gemenskapen ska underlätta för alla i huset. Man kan hjälpa varandra med att hämta och lämna på skolan och passa varandras barn när behoven uppstår, säger Axel Darvik.
Det var Axel och hans fru Charlotte som fick upp ögonen för att Göteborgs stad ville satsa på byggemenskaper. Genom vänner och bekanta anslöt de övriga familjerna och när staden började utlysa de första markanvisningarna för byggemenskaper så bildades Lyckan. Sedan tog det 1,5 år innan de vann sin tomtplätt, med vad de själva beskriver som en väldigt ”praktisk ansökan”.
– Vi tror att det var många arkitekter som sökte och där var vi lite annorlunda, som valde att köpa in den tjänsten. Vi hade istället en väldigt tydlig och konkret projektplan, säger Torbjörn Svensson.
– Den största utmaningen för byggemenskaper är de långa tidsperspektiven. Man ska få allt att funka, med familj och livet i allmänhet. En familj har redan hoppat av. Hade det dröjt ytterligare ett halvår innan den första markanvisningen kom ut hade kanske fler familjer gjort det, säger Johan Granrud, som vart med i gemenskapen från det att den grundades, tillsammans med frun Lisa och sonen Gösta.
En annan utmaning är att lösa det ekonomiska pusslet. När det väl kom till kritan valde byggemenskapen att bilda en bostadsrättsförening. Ett avdrag på markpriset från Göteborgs stad var inte tillräckligt ekonomiskt fördelaktigt för att välja kooperativ hyresrätt. Särskilt eftersom möjligheten till ränteavdrag då försvann.
– Det visade sig också vara mycket enklare att få lån till en bostadsrätt. Vi var även inne på att bilda ett aktiebolag, men kände att bostadsrättsformen ändå är perfekt. Det är ju själva grundtanken med bostadsrätter på något vis – att man äger och tar hand om huset tillsammans, säger Axel.
– Kommunen vet ju inte hur det här kommer att falla ut, mer än att de har en vision. Lyckas vi med det här så kan vi bli ett föregångsexempel, tror Axel Darvik.”