Utredning: En socialt hållbar bostadsförsörjning

På regeringssammanträde den 7 maj togs beslut om direktiven till utredningen ”En socialt hållbar bostadsförsörjning”.  Utredningen ska se över den ansvarsfördelning för bostadsförsörjningen mellan staten och kommunerna som gällt sen 40-talet.  Vidare ska utredningen analysera hur dagens ”verktygslåda” fungerar för enskilda medborgare med svag ställning på bostadsmarknaden.  Det officiella och automatiskt gällande synsätt på vad som är ”en social bostadspolitik”  brukar vara just detta, med tillägg som ”motverka bostadssegregation”. En större del av texten till direktiven handlar om detta.  Under rubriken ”Kommunala stöd för att skaffa en bostad och villkor som påverkar förstagångsköpare” finns följande punkt med: 

  • Att analysera villkoren för den icke-spekulativa bostadsmarknaden och lämna förslag på hur den delen av bostadsmarknaden kan öka i Sverige

Texten om detta finns på sid. 14 i direktiven. Här står bland annat att “Bankernas, och andra kreditgivares, utlåning till icke-spekulativt byggande kan behöva kompletteras med att det offentliga bidrar med kompetens eller garantier. Ett sådant offentligt deltagande kan spela en roll för att enskilda projekt inom den icke-spekulativa marknaden ska komma till stånd.”

Utredningen ska lämna sitt betänkande senast den 8 november 2021. Karolina Skog (mp), f.d. miljöminister i förra regeringen, numera riksdagsledamot, har utsetts till utredare. 

Se även pressmeddelande från Finansdepartementet.

Text: Ylva Sandström, styrelseledamot i Föreningen för Byggemenskaper

TIP