DiverCity på Bostadsforum
Under två dagar samlade Bostadsforum branschens aktörer för att presentera det senaste inom politik, bostadsprojekt och boendefrågor. DiverCity deltog i två av programpunkterna.
BYGGEMENSKAPER – RÄDDNINGEN - HUR, VAR OCH VARFÖR? “DiverCity” är den största satsningen på byggemenskaper som gjorts i Sverige. För att nå målet om fler genomförda byggemenskaper krävs att byggrupper, kommuner och företag arbetar tillsammans. Hur drivs projekten och hur ser det ekonomiska upplägget ut? Joachim Widerstedt och Karin Kjellson presenterade. Publikens frågor handlade bland annat om möjligheterna att finansiera byggemenskapsprojekt, gruppernas resa från idé till inflyttning och hur medlemmar kan gå in och ut ur en pågående byggemenskap.
NYA FINANSIERINGSMÖJLIGHETER FÖR BOSTADSBYGGANDE Boverket har utrett statliga åtgärder som ska underlätta finansiering av nya och ombyggda bostäder på landsbygden. Vilka åtgärder föreslås? Boverket har även tagit fram en vägledning till kommuner som är intresserade av att låta byggemenskaper få en plats i bostadsförsörjningen och stadsutvecklingen. Vad innebär detta? Ulrika Hägred, Expert, Boverket.
I programspår B - “Kommun & Allmännytta” lyftes frågan om vem vi bygger för, där framförallt äldre och unga lyftes som grupper som inte kan få sitt bostadsbehov tillgodosett idag. Många talare lyfte bostadsfrågan från en isolerad fråga till en fråga om stadsbyggnad, och poängterade de många samhällsekonomiska fördelarna med god varierad planering.
Vingåker kommun berättade om vikten av att lyfta fram och stötta civila initiativ som en tydlig strategi för landsbygden, där det kan vara svårt att få igång andra typer av bostadsbyggande.
Kerstin Kärnekull presenterade bygg- och bogemenskaper utifrån de äldres perspektiv, och poängterade potentialen i att skapa sitt eget boende.